Ägandetips för Villa

En fastighet kan gestaltas i flera olika typer av boendeformer såsom villa, fritidshus och bostadsrätt. När det gäller byggnadslån är det emellertid hus det handlar om. VI har därför valt att trycka lite extra på vad det innebär i det långa loppet att bli just husägare. Som husägare kommer du ha en hel del kostnader. Innan du börjar fundera på att skaffa hus bör du först tänka igenom om du är beredd att lägga de pengarna på ditt boende.

Skillnad mot bostadsrätt eller hyresrätt

Att bygga hus är troligtvis ett av de större besluten som du kommer att ta i livet. Skillnaden med att bo i ett hus jämfört med exempelvis en bostadsrätt eller hyresrätt är att du själv är den enda ägaren i huset. I en bostadsrätt är det en bostadsrättsförening som äger huset, det vill säga hyresgästerna tillsammans. Det här får till följd att du själv är ansvarig för de kostnader och utgifter som kan uppstå.

Uppvärmning av hus

Som en första viktig del när du skall bygga hus är hur du har tänkt värma upp ditt hus. Olika system kan få stora skillnader i kostnader vilket innebär att om du lägger ner lite energi på att göra efterforskningar i de olika alternativen kan du spara mycket pengar. Många system har höga investeringskostnader men som också bli billigare framöver. Bergvärme är ett bra exempel på ett sådant uppvärmningsexempel.  Många uppvärmningsalternativ är också avdragsgill i deklarationen vilket också kan vara bra att se över.

Renovering av hus

Om det i framtiden skulle bli aktuellt med att renovera ditt hus så är det inte alls omöjligt att du är sugen på att genomföra vissa saker själv. Fler och fler människor genomför små och stora renoveringar helt på egen hand, inte minst tack vare alla bygg- och inredningsprogram som sänds på tv. Tänk på att vissa delar i huset måste genomföras av certifierade hantverkare som kan utfärda en skrivelse om att renoveringen genomförts branschmässigt. Att kakla ett badrum eller dra om elen i huset är bra exempel på sådana saker som måste genomföras av fackpersoner. Inte minst för att minimera risken vid en försäljning av huset och det skulle bli nya ägare.  Drabbas de av problem på grund av någonting som du själv har gjort kan du bli ersättningsskyldig gentemot den nye ägaren för de skador som uppstått. Någonting som kan bli en dyr affär.

Underhåll av hus

Tänk också på att underhålla din villa kontinuerligt under tiden som ni är bosatta där. Ett bra riktmärke för målning kan vara branschens praxis om att ommålning bör ske vart sjunde år Färgen är inte bara för utseendet på huset utan skyddar också mot väder och vind vilket gör att huset står sig betydligt längre än vad det hade gjort om du inte hade målat alls. Spara inte in på målarfärgen, det finns andra saker som du kan spara pengar på. En dyrare färg har ofta bra och tåliga egenskaper som också ger de funktioner som man eftersträvar med målningen.

Trädgården

Glöm heller inte bort att vårda din trädgård om du har en sådan. Gräsmattor, rabatter och grönsaksland kan växa igenom och dra till sig ohyra och slita på huset onödigt mycket. Genom sådana händelser kan värdet på huset gå ner kraftigt i en framtida försäljning.

Villaörsäkring

När du äger ditt hus måste du ha en bra försäkring som skyddar ekonomin om det exempelvis börjar brinna, om värmepannan går sönder, huset får en vattenskada eller om något annat oförutsett händer. Många försäkringar är kombinerade villa- och hemförsäkringar som ger ett bra skydd. Men jämför olika villaförsäkringar innan du tecknar en för att få den bästa försäkringen när det gäller villkor och premier.

Löpande utgifter

Precis som i vilket annat boende som helst så tillkommer löpande utgifter. En av de stora skillnaderna mellan att bo i hus och lägenhet är att dessa utgifter brukar inkluderas i hyran. Som villaägare behöver du själv skaffa avtal för alla tjänster och produkter du behöver. Dessutom brukar förbrukningen bli större av exempelvis el och vatten när man bor i hus. Exempel på löpande utgifter är tv-kanaler, försäkring, el, vatten, avlopp, sophämtning, sotning och eventuell service av uppvärmningskälla. Larm kan också kännas tryggt att investera i, och vill man ha larmet kopplat till en bevakningsfirma kostar det pengar varje månad.